Hvordan la risikable, men verdifulle trær leve litt til?
I 2016 fikk vi jobben med å vurdere om det var mulig å unngå felling av dette lønnetreet. Et tre som skaper grunnlag for et rikt biologisk mangfold, binder karbon og sørger for et godt mikroklima til sine omgivelser. Utfordringen var at treet hadde en splittet stamme som kunne kolapse hvis en ikke gjorde nødvendige tiltak. Les videre for å se hvordan vi løste det.
Det ble identifisert sopp som kunne fortelle oss at dette treet sørget for et rikt biologisk mangfold. Ikke bare hjem for arter vi kan observere med det blotte øye, slik som fugler. Soppen indikererer nemlig at her trives det vi ikke nødvendigvis ser, slik som ulike arter av insekter. Dette var derfor et tre som dannet habitater for flere typer insekter.
For å kunne la dette treet få stå noen år til valgte vi å sikre trestammen. Dette gjorde vi ved å montere et avstivningssystem som holdt den delte stammen på plass. Det skulle vise seg seks år senere at det var nettopp dette systemet som gjorde at treet ikke ramlet over ende. Du kan se systemets vaiere som stabiliserer stammen i trekronen.
I høst kom dagen da vi måtte felle treet. Men vi er stolte av at kunden vår tok avgjørelsen om å la treet få noen eksra leveår og på den måten kunne huse alle sine beboere litt til. Det er akkurat disse avgjørelsene som skaper bærekraftige nærmiljøet og gode lokale grøntarealer for oss og alle andre arter vi er helt avhengige av.